Hasat döneminde sarı-turuncu renklerinde ve hafif pürüzlüdür. Kabuk meyve etine çok sıkı bağlı değildir, gevşek denilecek seviyededir. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten eyrılması daha da kolaylaşır. Meyvelerin şekli denecek bir görünümdedir. Görünümü koyu portakal rengindedir. Tadı ve kokusu yoğun bir meyvedir. Diğer mandalina çeşitlerine nazaran çekirdeksiz bir tür sayılabilir. Ayrıca çok verimli bir mandalina çeşididir, kötü hava koşullarında bile düzenli verim yapabilir. Meyveleri Ekim ayından itibaren olgunlaşmaya başlar ve kısa sürede ağaç üstünde meyve kalmamaya başlar. Bu yüzden erkenci bir mandalina çeşididir.Çoğunlukla kuzey rüzgarının olmadığı kısımlarda, güney ve güneye bakan kesimlerde yetiştirilir. Karadeniz'de sıkça yapılan çay tarımından önce, bölgede tarımı çok fazla yapılan bir meyve çeşidi haline gelmişti. Satsuma Mandalinasının çok sevilerek tüketilmesi, bölge ekolojisine uygun olması, C vitamini bakımından zengin olması gibi nedenlerden dolayı pazar fiyatı artmıştır. Ekonomik yaşı 40-60 yıl arasındadır. Ağaç başına verimi 90 kilo civarındadır. Satsuma Mandalinası en iyi rengi ve kıvamı yaklaşık 16-20 derece sıcaklıklarda alır. |